Advokat Christian Carlsen: "Jeg er blevet mere bevidst om betydningen af ordenlige værdier og anstændighed."

Advokat Christian Carlsen: "Jeg er blevet mere bevidst om betydningen af ordenlige værdier og anstændighed."
6. maj 2022

Advokat Christian Carlsen fungerer til daglig som personalechef i Arriva, hvor han beskæftiger sig med HR, ansættelser, afskedigelser og med arbejdsret i sin helhed.

At han overhovedet læste jura skyldtes én bestemt mand: ”At det blev jura skyldtes Poul Schlüter. Jeg var konservativ og beundrede Poul Schlüter enormt. Han havde læst jura, ergo gjorde jeg det også. Men det var ingen dybere overvejelse end det, og jeg fandt starten af studiet voldsomt kedeligt. Så kedeligt, at jeg hele tiden overvejede at skifte til statskundskab.”

I stedet valgte han at tage halvandet år til Belgien efter sin bachelorgrad, også fordi han interesserede sig for EU-politik. Her tog han en master i EU-ret, hvor der både var fag relateret til historie, sociologi m.m. Christian fandt hurtigt ud af, at han ikke interesserede sig for EU-konkurrenceret, men til gengæld for EU-social ret, fordi det handlede om, hvordan goderne i et samfund bliver fordelt. Igennem det fag, fattede han interesse for arbejdsret, som han siden specialiserede sig i.

Inden han var færdig med studiet, sendte han en ansøgning til DI, hvor han var igennem syv ansættelsessamtaler, blev ansat som cand. jur., men havde end ikke fået sat det første ord i sit speciale. ”De første to måneder måtte jeg derfor tage telefonvagter, mens jeg om aftenen og natten skrev mit speciale. Jeg fik en enormt god paratviden. Da jeg så var færdig med specialet, blev det sommer. Følelsen af at kunne bruge sin uddannelse til noget, flere penge i hånden og ingen dårlig samvittighed over et ’hængende’ speciale var helt fantastisk.”

1.   Hvilken underviser, synes du, var den bedste på jurastudiet? 
”Jeg synes Jens Peter Christensen var sindssyg god. Jeg havde ham i starten af studiet, og hans pædagogik sad lige i skabet. Han havde schwung og overblik. Og så kan jeg huske, at han sagde, at for at blive jurist, skal man have bly i røven. Og det er der jo i den grad noget om. Jeg havde egentlig en matematisk tankegang, og tænkte undervejs på studiet, hvorfor man overhovedet skal argumentere så meget. Men Jens Peter Christensen forklarede virkelig forståeligt sammenhængen mellem jus og faktum. Elementer af juraen er mere eksakte, som f.eks. skatteret, men det meste beror jo på et skøn.”
 
2.   Hvilken retssag var den første og hvad husker du derfra?

”Jeg kan ikke huske, den eksakt første retssag. Men jeg husker den mest underlige. Som var en retssag for en lystløgner og psykopat som opfandt beviser til lejligheden. I den indledende samtale sagde jeg klart, at bortvisningen ikke holdt, så han fik en anden advokat. I byretten fik han kendt dommeren inhabil, men tabte sagen med et brag. Da han så klagede over advokaten i Dansk Erhverv fik jeg sagen i landsretten, hvor han forsøgte at få dommerpanelet inhabile og ville køre sagen til Den Europæiske Menneskeretsdomstol. Jeg sagde nej, men hang alligevel på sagen og tabte selvfølgelig med et brag.

Jeg kan også huske den første prøvesag i landsretten: Sexchikane mellem to mænd, hvor der var mange ting omkring det processuelle, som voldte problemer. Jeg vandt både i byretten og landsretten, men alle var tabere og særligt sagsøger, som gennem dårlig rådgivning fra HK blev trukket igennem retssystemet i 1½ år. Retssager er aldrig godt, når det gælder personsager. Man skal hellere finde de pragmatiske løsninger og komme videre. Som ansat er du den svage part, når du bliver afskediget og måske skal du sidde og vente 1½ år inden sagen kommer for. Det samme gælder som virksomhed, hvor man skal bruge timer på en sag. Jeg synes, at jeg stort altid har været i stand til at finde pragmatiske løsninger, så derfor er antallet af retssager de seneste år været meget lavt, selvom jeg har været ansvarlig for flere hundrede opsigelser. Afgørende for mig er, at man behandler hinanden ordentligt og har mere fokus på at løse sager smidigt i stedet for at være paragrafrytter.”
 
3.   En fejl du aldrig glemmer du har begået

”Der er mange fejl, jeg har begået, jeg aldrig glemmer. Og så alligevel, er det svært lige at remse dem op. Jeg kan ikke huske, at jeg har begået en processuel fejl. Jeg tror til gengæld, når det gælder mennesker, at jeg kunne have været mere præcis, have grebet hurtigere ind, også når det gjaldt at opsige folk i mit eget team. Jeg har tit tænkt efterfølgende, at jeg kunne have gjort noget anderledes eller tidligere. Det synes jeg i højere grad, jeg er blevet bedre til. Og jeg er blevet mere bevidst om betydningen af ordenlige værdier og anstændighed. Når det gælder svære ting, er vi mennesker konfliktsky. Jeg havde en større sag, hvor direktøren sagde, at den dag det bliver en vane at afskedige folk, så skal man skifte til noget andet.”
 
 
4.   Hvad er det bedste råd du ville give jurastuderende?
"Generelt oplever jeg både på studiet og i livet, at vi ikke ved, hvad der rækker ud i fremtiden. Jeg ville, hvis jeg var studerende, tale med forskellige arbejdspladser. Hvad vil det sige at være ansat alle mulige forskellige steder. Række ud til mennesker generelt og stille dig selv spørgsmålet: hvad kan jeg godt lide at arbejde med? Hvad skal der til at for at sidde i en bestemt stol? Gøre op med dig selv, om du er villig til at arbejde solen sort en periode af dit liv. Og så samtidig også tænke: Jeg skal starte et sted, for det er jo ikke altid, at vi overhovedet ved, hvad vi vil interessere os for, når vi dugfriske kommer ud af studiet. Mange ting her i tilværelsen er båret af tilfældigheder, men livet er pudsigt på den måde, for man ender ofte med at havne et sted, der passer til en."

5. Hvilke tendenser ser du i fremtiden?

"Jeg ser det som ret afgørende at advokater bliver langt bedre til at koble kommerciel forståelse sammen med juraen. Det holder simpelthen ikke længere kun at stå med lovbøgerne i hånden og pege på dem. Du skal være i stand til at kunne overskue komplekse løsninger og vide, hvad der giver en virksomhed kommerciel værdi."

Del denne nyhed