”At være far, husbond og advokat er en konstant balancegang”

”At være far, husbond og advokat er en konstant balancegang”
1. oktober 2021

Per er 34 år, senioradvokat hos Bech-Bruun og specialist i forsikringsret, voldgift og proces. Han kastede sin kærlighed på at føre sager i retten allerede på universitet, hvor han deltog i et internationalt processpil, der gav ham blod på tanden.  

 

Under et udvekslingsophold i New Orleans faldt han over et stillingsopslag fra Bech-Bruun, hvor de søgte en stud.jur. Nu fejrer han snart 10-års jubilæum på det store advokatfirma, der har udsigt udover Langeliniekaj: ”Jeg har stor forståelse for de, der har behov for at skifte arbejdsplads undervejs i deres karriere. Men det bidrager i den grad også en værdi at blive det samme sted, som jeg har gjort. Der bliver skabt noget tillid begge veje, når man er det samme sted i mange år” fortæller han og smiler venligt. 

 

Vigtigst af alt er Per til to små drenge, og er for nylig vendt retur på arbejde efter forældreorlov. I øjeblikket er der meget tale om fædres mulighed for at afholde orlov i barnets første leveår. Advokatbranchen har ry for at være konservativ og gammeldags og ikke altid give mulighed for familieliv, så vi har taget temperaturen på, hvordan man bliver mødt, når man træffer den beslutning. 

 

 Du er meget tæt på 10 års ansættelse hos Bech Bruun. Du startede som stud.jur. og er nu senioradvokat. Der florerer fordomme blandt andet i studentermiljøet, når det kommer til at være ansat hos et af landets største advokatfirmaet blandt andet i relation til work/life, arbejdsmiljø og arbejdspres. Havde du selv fordomme og er de gjort til skamme eller bekræftet? 

 

”Mine fordomme/forventninger var nok, at folk arbejdede hele tiden, at alt foregik i et hæsblæsende tempo, og at der var en formel, småhøjtidelig omgangstone. I forhold til det første, så er der stor forskel på, hvem man er, hvad ens område er, og det varierer fra uge til uge. Så udsagnet om, at alle advokater arbejder hele tiden, skal bestemt nuanceres mere end det. 

 

Man kan definere det sådan, at man selv fastsætter den øvre grænse for ens arbejdstid. Dem der har lyst til at arbejde igennem, gør det, men det bliver ikke forventet at alle skal bruge alle vågne timer på kontoret. Man kan sagtens strukturere sin tid under hensyn til, at man naturligvis skal levere og drive sagerne frem

 

Der er bestemt mange hårdtarbejdende mennesker, og det at være specialiseret advokat i en professionel advokatvirksomhed stiller krav, men der er altså også plads til et mere fleksibelt arbejdsliv. 

 

I forhold til det mine forventninger til den meget formelle omgangstone, er det bestemt gjort til skamme. Folk er generelt uformelle, imødekommende og hjælpsomme. Det gælder alle uanset titel”

 

En række undersøgelser har tidligere vist, at familielivet hos de, der arbejder i advokatbranchen, kan være udfordrende pga. et højt arbejdspres. Du har små børn. Kan hverdagen fungere? 

 

”Det synes jeg. 

 

Jeg tror, at de fleste småbørnsforældre har det på samme måde som jeg: Nemlig, at man gerne ville have mere tid til både børnene, arbejde, venner, parforhold osv. Det er en konstant balancegang. Jeg synes dog, at der er stor forståelse fra Bech-Bruun om, at det skal være muligt at få arbejdslivet til at hænge sammen med det at have små børn. For mig personligt hjælper det nok også, at jeg arbejder meget med retssager/voldgiftssager, hvor man kender deadlines i god tid. Det er nemmere at planlægge med. 

 

Derudover har corona accelereret en udvikling. Det vigtigste er ikke længere, at man sidder på sin plads. Vi har alle indset, at arbejdslivet kan være mere fleksibelt end som så. Hvis det passer bedre, at man henter og arbejder senere, er der plads til det, så længe man er til at komme i kontakt med.

 

Det er naturligvis lidt anderledes, når man sidder i en advokatfuldmægtig-stilling. Der er du i et uddannelsesforløb, der kræver, at du er mere til stede. 

 

Men alt i alt forenes mit arbejdsliv og privatliv. Jeg spiser aftensmad med min familie hver dag. Det er en prioritering, men det kan sagtens lykkes”

 

I starten af året var du hjemme på forældreorlov. I øjeblikket er der stor debat omkring fædres mulighed for at tage orlov i barnets første leveår. Hvad har muligheden betydet for jeres familieliv? 

 

"Jeg har jo holdt orlov med begge mine børn, så jeg har ikke noget at sammenligne med. Jeg ved ikke, hvordan tingene havde set ud, hvis jeg ikke havde gjort det. Jeg er dog overbevist om, at det har betydet meget. Både for parforholdsbalancen i forhold til min hustru, som også har et krævende job, og så på et personligt plan i forhold til nærhed til mine børn. Samtidig har jeg opfattelsen af, at det bestemt ikke har været skadeligt for min karriere.

 

Fordi jeg sidder med retssager, blev mine sager overdraget til andre, der varetog sagsbehandlingen, imens jeg var væk. Nogle af sagerne fik jeg så igen, da jeg vendte tilbage til kontoret. 

 

For så vidt begge børn har jeg holdt 12 ugers orlov. Derudover kombinerede jeg det med ferie, hvilket betød, at jeg var væk i henholdsvis 4 og 3 måneder."

 

 Har du mødt undren eller fordomme fra andre i relation til din orlov? 

 

"Nej, det har jeg ikke. 

 

Jeg er absolut ikke den første, der har taget tid ud af kalenderen for at være sammen med mine børn på den måde. Der er efterhånden opstået en kultur omkring, at det gør mandlige advokater. 

 

Det har faktisk overrasket mig lidt, fordi man ofte går og tror, at advokatbranchen er så gammeldags. Da jeg meldte mit ønske om orlov ud, mødte jeg kun positive tilbagemeldinger. Jeg havde blandt andet en lang snak med en ældre partner, hvor jeg fortalte, at jeg havde truffet den beslutning, hvortil han sagde, at han ville ønske, at han havde gjort det samme, da hans børn var små. 

 

Generelt var der intet udtryk om irritation eller manglende forståelse fra nogen." 

 

Nu har du selv gjort dig en lang række erfaringer i dit arbejdsliv. Hvad er dit bedste råd til de, der skal til at vælge retning? 

 

"Da jeg selv læste, var det som, at der kun var en vej at gå – Advokatvejen. Og at det eneste man burde have for øje, var en partnerstilling. 

 

Der er virkelig mange spændende områder inden for juraen og mange spændende arbejdspladser. Man skal passe på, at man ikke låser sig fast for tidligt." 

 

Per Speyer Mellemgaard er snart aktuel med et grundlæggende kursus i forsikringsret, der kan findes på www.advokurser.dk i løbet af få uger. 

Del denne nyhed