Føljeton med Mai-Brit Storm Thygesen

Føljeton med Mai-Brit Storm Thygesen

Velkommen til denne uges føljeton hvor vi spørger ind til forsvarsadvokat Mai-Brit Storm Thygesens syn på fremtiden som forsvarsadvokat og hvad hun husker fra sin første retssag.

 

Hvilken underviser husker du, som den bedste og hvorfor?
Jeg nåede jo både at læse på Københavns Universitet og Aarhus Universitet. Og den underviser jeg husker bedst, var min professor i retshistorie og retslære Jens Evald. Han var mega sjov, underholdende og alt muligt andet. Han var den, der drejede juraen for mig, fik mig til at forstå den. Sådan, at det ikke bare handlede om matematik og læse paragraffer, men som gjorde det til et humanistisk fag. Dét at have et fag, hvor en underviser formår at forklare det bagvedliggende, gør at hele juraen lyser op.

 

Hvad var din første retssag?
Det var i Næstved, hvor jeg havde mit første fuldmægtigjob. Her skulle jeg føre en sag vedrørende Hundeloven, som handlede om mistrivsel af nogle hunde. Jeg var helt blank. Ikke om juraen, som jeg godt fattede, men hele processen. Jeg havde ingen idé om, hvad jeg skulle gøre inde i retten. Ingen anelse om, hvor jeg skulle stå, sidde, placere mig selv. Jeg vidste absolut ingenting, men havde det nok sådan lidt: Fake it to you make it. Og som jeg husker det, vandt jeg sagen.

 

En fejl du aldrig glemmer?
Det tør jeg næsten ikke sige. Min største fejl var engang, hvor jeg ikke mødte op til en hovedforhandling. Sagen var simpelthen ikke blevet noteret i min kalender, og der stod et helt arsenal af personer i Kolding og ventede på mig. Jeg stod på Rådhuspladsen i København, grædende. Sagen blev omberammet, og der var ingen store konsekvenser, men det at den fejl kunne ske for mig, gjorde mig helt ude af den.

 

Hvad er dit bedste råd til de unge jurastuderende?
Det er vel egentlig bare: lad være med at slå dig ud af dårlige karakterer. Virkelig. Der er mange veje til Rom, og de dygtigste advokater er ikke nødvendigvis dem med det højeste snit. Jeg vil også sige, at man skal finde ud af, hvad ens evner er, og så skal man gå efter det. Man skal ikke være en pæn jurapige, det er i hvert fald sikkert. Virkelig: drop pænheden og gå ud og kæmp i stedet. Og så grib de chancer, der byder sig. Jeg har kastet mig ind i alle de chancer, der bød sig. Og jeg har i den grad fundet ud af, at jeg er en langt bedre advokat, end jeg var jurastuderende.


Hvilke tendenser ser du i fremtiden?
Fra min side af bordet ser jeg en stærk tendens til et kæmpe politisk fokus på advokater. Politikerne blander sig i langt højere grad end tidligere i det at være advokat. Det er lige før, at det er politikerne, der driver advokatvirksomheder. For hele vores område er langt mere reguleret end tidligere. Det er jo en samfundstendens. Men for os forsvarsadvokater, er der en detalje regulering, der er meget voldsom, og som handler om, hvordan vi opfører os, og hvordan vi ikke opfører os. Som forsvarsadvokat må jeg ikke byde min klient et stykke tyggegummi i retten, eller sørge for en sandwich, det sørgede Søren Pape for sidste år. Jeg må ikke have min arbejdsmobil med ind i fængslet, når jeg besøger mine klienter. Jeg skal redegøre for, hvor mange USB stik jeg har med, og min taske skal gennemgås. Det er vanvittigt forvirrende at følge med og der er mange almindelige basis ting, vi ikke må gøre mere, som kan udløse en straf for advokaten. Det er politisk indblanding i en detaljegrad, der er kvælende. Den tendens ser jeg ikke ændre sig lige med det samme. Tværtimod.


Del denne nyhed


Nyhedsbrev

Skriv dig op og få besked om kurser og nyheder om %{academy_site_title}.

Seneste nyheder
Nye kurser
Digital Tinglysning
Fremtidens ledelsesansvar
Grundlæggende handicapret
Børnehandicapret


Tag dine kursuspoint når det passer dig