Fredagsføljeton: Forsvarsadvokat Poul Hauch Fenger

Fredagsføljeton: Forsvarsadvokat Poul Hauch Fenger
21. maj 2021

Poul Hauch Fenger har ført en række større, medieomtalte straffesager i Danmark. Det gælder blandt andet Danmarkshistoriens største narkosag, Christiania-sagen, såvel som sager vedr. økonomisk kriminalitet, og sager om organiseret kriminalitet.

Han har 16 års international og dansk erfaring med straffe- og menneskerettigheds sager fra FN og EU og har en generel solid erfaring med injuriesager, private straffesager.


1. Hvilken underviser husker du som den bedste fra jurastudiet, og hvorfor?
Der var jo virkelig mange fuldstændig fantastiske undervisere. Det er jo nok Henrik
Stevnsborg, som jeg havde i Retshistorie. Han var ret uortodoks og enormt sej. Ingen
glemmer, hvordan han slog dørene op ind til forelæsningen - og råbte en eller andet
uforglemmelig indgangsreplik som f.eks.: "Der findes gode konger, og der findes onde konger" - og så gik han ellers i gang med at fortælle et afgørende kapitel af Danmarks retshistorie. Han havde kæmpe meget personlighed, han kom så meget ud over kanten på den scene han stod på, og gav meget af sig. Man mærkede, at han havde en kæmpe glæde ved faget, den slags smitter enormt, og det mærkede man ikke nødvendigvis hos alle undervisere.  

2. Hvad var din allerførste retssag, og hvad husker du derfra?                                Det var faktisk en retssag jeg havde, mens jeg studerende. Jeg var blevet stoppet i bil en aften ned af en ensrettet vej. To jyske betjente stoppede mig, og ville give mig en bøde. Men inden det kom til det, slog betjenten om og sagde: "Vi nøjes med at give dig en påtale, og så skal du bare huske det fremadrettet"  Noget må have taget ved ham, for han kunne ikke bare lade den blive der, men vendte alligevel om og sagde: "Aij du får alligevel en bøde". Jeg havde lige haft straffe- og civilproces med Eva Smith og vidste, at når en politimand er kommet med en afgørelse, kan han ikke lave den om. Jeg tog bøden til Københavns Byret, procederede selv og vandt, alt i mens de to politimænd fik en påtale. Jeg var 22 år og meget stolt af mig selv.  


3. En fejl du aldrig glemmer?
Det var i Strasbourg ved EU-domstolen, hvor jeg var nede, da jeg arbejde i
Udenrigsministeriet. Min kontorchef Molde havde inviteret hele kontoret med derned. I EU-domstolen sidder der jo ikke bare 1 dommer, eller for den sags skyld 4, der sidder 11 eller 13 dommere, som minimum har været højesteretsdommere. På et tidspunkt bliver frokostpausen annonceret, og vi får at vide, at vi skal genoptage sagen kl. 13. Der sker så bare det ultra uheldige, at min ven Rune og jeg kommer for sent ind i salen, hvor der sidder mindst 400 mennesker. Retsformanden kiggede ned på os med det mest iskolde blik og sagde: "Just proceed" Siden den dag er jeg aldrig kommet for sent til noget. Det var meget stærkere, at han ikke sagde noget og bare sendte os det blik. Vi vidste godt, at det var virkelig kritisk og en tåbelig fejl og efterfølgende sagde Molde til os, at det ville han ikke se igen. Lad mig sige det sådan, jeg er aldrig kommet for sent til noget efter dengang. 

4. Hvad er det bedste råd du ville give videre til studerende af i dag?                 Jeg har faktisk to råd:

1. Vælg fag efter det du brænder for. Hvis du brænder for det, bliver du god til det. Fokuser på det, du er dygtig til, og lade det ligge, du ikke er god til. 

2. Få omsat teori til praktisk så hurtigt som overhovedet muligt. Man kan sidde og læse og læse, og så ikke fatte en meter, når man en dag rammer virkeligheden. Det er det samme med et kørekort. Du kører bilen og så har du teoritimer, der forklarer systemet.  

5. Hvilke tendenser ser du i fremtiden for juristerne, er det godt skidt?
Den tendens jeg ser, handler om de store sociale platforme og samfundet i det hele taget. Der er ingen længere, der for alvor tror på, at man er uskyldig indtil det modsatte er bevist. Man lader ikke tvivlen komme tiltalte til gode. De moraler og den etik der er indbygget i juraen er trængt igennem på hverken sociale platforme eller øvrige debatfora. Derfor har vi jurister en kæmpe opgave i at få formidlet en forsigtighed i forhold til at placere skyld. De sociale medier er blevet så stærke, så f.eks. hele #metoo bevægelsen har der været en hovedtendens, der har handlet om, at alle bare er skyldige. Så ja, lad os jurister begynde at tage et større
elektronisk samfundsansvar og få formidlet noget af juraens etik og moral.

Del denne nyhed