Fredagsføljeton - Malene Lei Raben: "Som advokat skal vi huske at skele til samfundet"

Fredagsføljeton - Malene Lei Raben: "Som advokat skal vi huske at skele til samfundet"
10. september 2021

Advokat Malene Lei Raben besvarer Advokursers 5 føljeton-spørgsmål. Malene Lei Raben fik en høj juridisk embedseksamen, startede sin karriere på et prestigiøst advokatfirma, det nuværende Kroman, det daværende Kromann & Münter. Siden besluttede Malene at gå i helt andre retninger med tilværelsen. Hun var smagsdommer på DR2, var fast debatskribent i Politiken i 8 år, forlod fornyligt et lederjob på TV2 for at skrive sin anmelderroste bog "Fruen" og fungerer i dag stadig som selvstændig advokat.

1. Hvilken underviser husker du som den bedste fra jurastudiet, og hvorfor?

For mig er der ingen tvivl om, at det var advokat Dan Terkildsen i Ejendomsret I og II. Det er et svært fagligt område, som mange frygter, men han var bare så god til at strukturere det for os, så det blev begribeligt og konkret. Derudover må jeg nævne Mads Bryde Andersen i Praktisk Aftaleret, fordi det er sådan et venligt, konstruktivt fag, og han gjorde undervisningen morsom. Og der er nu engang ingen tvivl om, at dem der formår at løfte undervisningen, er dem vi lærer bedst af.

2. Hvad var din allerførste retssag, og hvad husker du derfra?

Damn! Jeg har haft mange, og husker nok ikke dem alle. Men jeg husker noget af det værste, og det var at anlægge hundredevis af byretssager mod investorer fra firsernes fejlslagne skibsanpartsprojekter. Det havde jeg ikke samvittighed til i længden, så jeg forlod Kromann & Münter af den grund. Min første civile sag, der nåede til domsforhandling, var som repræsentant for Dansk Arbejdsgiverforening. Det drejede som om bortvisning af en tillidsmand med 30+ års anciennitet. Den vandt jeg. Det undrer mig stadig. Bagefter fik jeg mistanke om, at et af mine vidner måske havde overdrevet lidt, men arbejdstagersiden ankede ikke. 

3. En fejl du aldrig glemmer?

Man skal sgu helst ikke begå fejl som advokat - det er det, som gør faget anstrengende og til tider meget opslidende - men jeg husker at have rådgivet en klient forkert om nogle konkurrenceklausuler. Så var der ikke andet for end at skrive til dem og udlægge reglerne rigtigt i
andet forsøg, og det nåede heldigvis ikke at have konsekvenser. Det er svært at leve under den nulfejlskultur, fordi man evindeligt sidder på nåle og samtidig holder det også en skarp.

4. Hvad er det bedste råd du ville give videre til studerende af i dag? 

Jeg synes grundlæggende, man skal lade være med at fokusere så meget på at blive hotshot partner og tjene store penge. Den drivkraft kan kun holde ganske få kørende i en længere periode. Vælg et fagligt område, der har din interesse. Fokuser på det faglige, derigennem opnår man i længden større tilfredsstillelse. Sæt barren så fagligt højt som muligt i dine første år efter eksamen. Det vil sige, at du skal lyttte til dine principaler og lære af dem. Tag alle rettelserne med rødt i dine notater med oprejst pande, i stedet for at lade det slå dig ud, for den disciplin og grundighed sætter barren for dit faglige niveau i resten af din karriere, også selvom du ikke vælger at blive i advokatbranchen.

5. Hvilke tendenser ser du i fremtiden for juristerne. Er det godt eller skidt?

Jeg håber, at vi vil forsvare embedsværkets integritet og ‘the rule of law’ i en tid med stigende politisering og populisme. Derudover håber jeg på større samvittighedsfuldhed fra de store advokatkontorer, som har haft en del uheldige sager de senere år. Man kan ikke bare gøre alt uden skelen til samfundet, bare fordi en klient spørger. Der er en stor etik i faget, som ikke bliver mindre vigtig, snarere tværtom, i takt med at verden bliver mere og mere kompleks.

Del denne nyhed