Robotterne kommer!

Robotterne kommer!
Af Frederikke Lett
 

FREMTIDEN. Hvad sker der egentlig i fremtiden for det hæderværdige jurajob? Bliver det overtaget af en altopædende robot og forsvinder advokaten helt fra sit skrivebord?

 

Tiderne skifter. Det er der ingen tvivl om. For nylig talte jurist, stor-iværksætter og undervisningsminister Tommy Ahlers, om at jurastudiet skulle ned på tre år. Ikke den dummeste idé, at få unge ud i virkeligheden fremfor at støve til bag bøgerne. Og heller ikke det dummeste der er sket, at folk begynder at indse, at det som jurastuderende er vigtigt at få et indblik i digitale færdigheder. 

Tiden er vitterligt en anden i dag – også for advokater. Det er den branche der er kendetegnet ved at være den sidste, der er med på en strukturel forandring i samfundet. Gammeldags og knirkende følger de ofte med langt efter de andre. 

”Alle strukturer bliver jo fremadrettet mere og mere komplekse. Hele vores måde at leve såvel privat som arbejdsmæssigt er jo ”koblet op”. Der er ingen tvivl om, at den kunstige intelligens medfører, at de gængse job – som vi kendte dem, forsvinder” – siger fremtidsforsker Liselotte Lyngsøe. ”Det gælder selvfølgelig også advokatbranchen. Der vil være mange funktioner den kunstige intelligens vil kunne overtage.”

Supercomputeren Watson er et godt eksempel. Arbejdsgangene er blevet effektiviseret for jurister, fordi den kan blandt andet søge og finde relevante domme langt hurtigere end selv den mest ferme advokat. Et amerikansk studie satte 20 advokater til at dyste mod kunstig intelligens i en opgave, hvor advokaterne løste opgaven på 92 minutter, mens computersystemet kun brugte 26 sekunder.

”Advokaterne skal ikke se det som en branche, der forsvinder. Advokaten skal bare ændre sin rolle. Brugere mere tid på de rådgivende og menneskelige aspekter, få de unge op og i gear til at være rådgivere og være alle stedsnærværende i stedet for blot at være til stede ved en enkelt problemløsning”, siger Liselotte Lyngsøe.  

Teknologien buldrer afsted og et advokatfirma i USA, har ansat robotten Ross, der forbereder retssager ved blandt andet at lave informationssøgning i tidligere domme. I Danmark har flere start-ups set dagens lys– blandt andet Legal Desk. Legal Desk gør brugeren i stand til at lave sine egne juridiske dokumenter, tjenesten stiller de samme spørgsmål som en advokat ville stille, er åben 24/7 og har en anden og billigere timepris end advokaternes. Til gengæld kan tjenesten aldrig mægle i sager, eller mødet mennesket i øjenhøjde. LegalHero er en anden tjeneste, der har set dagens lys. LegalHero er en rådgivningstjeneste, hvor man opretter sin sag gratis online, har gratis adgang til et netværk og modtager ettilbud på din sag. Legal Hero lover, at du kan spare op til 60 procent, hvis du sammenligner med priserne på et almindeligt advokatkontor. Iværksætterne bag tjenesten ville gøre de juridiske tjenester tilgængelige for alle. Der er kommet tjenester for lejere (Digura) og tjenester for udlejere (EjendomsDox), der nemt, billigt og hurtigt forklarer regler. Der er flere tjenester, der gør det nemt og billigt at få ordnet sit testamente, eller udfærdiget en nem kontrakt. Men der er ikke mennesket til at tale med. Advokaten der øser af sin erfaring eller rådgiver mere konkret. Og det er lige præcis der, advokaten skal lægge sit snit, kunne mægle, kunne rådgive og være tilstede i flere af livets områder. Eller hvis der er tale om en virksomhed, forstå og kunne rådgive om den stigende kompleksitet.


Del denne nyhed


Nyhedsbrev

Skriv dig op og få besked om kurser og nyheder om %{academy_site_title}.

Seneste nyheder
Nye kurser
Digital Tinglysning
Fremtidens ledelsesansvar
Grundlæggende handicapret
Børnehandicapret


Tag dine kursuspoint når det passer dig