Artikler
2023-12-29

Året der gik i advokatbranchen - 2023

2023 har været et begivenhedsrigt år for advokatbranchen i Danmark. Der har været en række vigtige ændringer i lovgivningen samt en række teknologiske udviklinger, som vil have betydning for advokaternes arbejde.

Lovgivningsmæssige ændringer

Den 16. november 2023 lancerede regeringen en ny digitaliseringsstrategi for 2024-2027. Strategien har til formål at sætte retningen for den digitale udvikling i Danmark i de kommende år.
Strategien er baseret på tre overordnede mål:

  • At gøre Danmark til et digitalt foregangsland
  • At sikre, at alle borgere og virksomheder kan få gavn af digitaliseringen
  • At skabe en bæredygtig digital fremtid

og indeholder en række konkrete initiativer, der skal bidrage til at nå disse mål.

Nogle af de vigtigste initiativer er bl.a. en investering på 800 millioner kroner i digitalisering, en ny digitaliseringslov, der skal sikre, at det offentlige er digitalt samt en ny strategi for kunstig intelligens.
Strategien har en række implikationer for advokatbranchen. For det første vil den øge kravet til advokaters digitale kompetencer. Advokater skal være i stand til at bruge digitale værktøjer og løsninger til at løse deres opgaver mere effektivt og effektivt. For det andet vil den nye digitaliseringslov skabe nye muligheder for advokatbranchen. Advokater kan eksempelvis hjælpe virksomheder med at omstille sig til den digitale verden, eller de kan rådgive borgere om deres digitale rettigheder.

Teknologiske udviklinger

Ud over de lovgivningsmæssige ændringer har branchen også været præget af en række nye teknologiske udviklinger. Disse udviklinger har potentialet til at ændre måden, hvorpå advokater arbejder på, og de har allerede begyndt at få indflydelse på branchen.

Et af de mest interessante teknologiske udviklinger er kunstig intelligens (AI). AI har potentialet til at automatisere en række opgaver, som i dag udføres af advokater. Dette kan frigøre advokaternes tid til mere komplekse opgaver og gøre advokatarbejdet mere effektivt. Men det skaber også en ændring af konkurrencesituationen mellem advokathuse, legaltech-virksomheder og klienterne. Med flere digitale hyldevarer, som er tilgængelige og billigere for klienterne, er advokathusene blevet tvunget til at gentænke deres ydelsesudbud. Det inkluderer bl.a en stigende brug af teknologi i rådgivningsprocesser, såsom at udarbejde resuméer af materiale ved hjælp af teknologiske værktøjer eller ved blockchain, som har potentialet til at revolutionere måden, hvorpå advokater opbevarer og deler oplysninger på.

I Karnovs "Fremtiden Jurist" 2023 fremgår det, at juristerne er mere åbne overfor nye teknologier, end de var tidligere. 60% af juristerne mener, at AI vil have en positiv indflydelse på deres arbejde.
Advokater, der ønsker at være på forkant med udviklingen i fremtiden, skal være åbne overfor nye teknologier. De skal uddanne sig i brugen af nye teknologier og være villige til at omstille deres arbejde, så det udnytter de nye teknologiers potentiale.

Work-life-balance bliver vigtigere

I Karnovs "Fremtiden Jurist" 2023 fremgår det, at juristerne i stigende grad vægter work-life-balance højere end løn. 61% af juristerne er villige til at afvise en forfremmelse, hvis det betyder, at de får bedre work-life-balance.
Denne tendens er et tegn på, at juristerne er mere opmærksomme på deres mentale og fysiske velvære. I en travl og krævende branche som advokatbranchen er det vigtigt, at man finder en balance mellem arbejde og privatliv.
Advokater, der ønsker at tiltrække og fastholde dygtige medarbejdere, skal være opmærksomme på denne tendens. De skal tilbyde deres medarbejdere muligheder for at få en god work-life-balance, f.eks. ved at tilbyde flextid, hjemmearbejde eller andre tiltag, der kan understøtte en sund work-life-balance.

2023 har således været et begivenhedsrigt år for advokatbranchen. Der har været en række vigtige ændringer i lovgivningen, og branchen har også været præget af en række nye teknologiske udviklinger. Disse ændringer vil have betydning for advokaternes arbejde i fremtiden.
Hvis du vil være på forkant med fremtidens udviklinger og holde dig opdateret, har vi her samlet nogle udsendelser, der kan styrke din faglighed indenfor de områder, der står til forandring i branchen. 

Bliv klogere på de lovmæssige ændringer

Webinar: Den nye whistleblowerordning
Hvidvaskloven

AdvoNews November 2023

Lær mere om de teknologiske udviklinger

Sådan kommer du i gang med cybersikkerhed for advokater
Webinar om Kunstig Intelligens
ChatGPT og Kunstig intelligens

Vi ønsker dig et godt nytår!

Disse kunne også have din interesse?