Portrætter
2022-08-17

Portræt: Lotte Noer

”Jeg bliver aldrig træt af at få en ny sag ind på mit bord, udforske den og finde den bedste strategi i samarbejde med klienten."

Lotte Noer har siden 2006 specialiseret sig i proces og konfliktløsning ved de almindelige domstole og voldgiftsretter. Hun er i dag en erfaren og anerkendt procesadvokat og har siden 2014 haft møderet for Højesteret og gjort tjeneste som konstitueret landsdommer ved Østre Landsret.

I dag er hun gæst i vores fredagsføljeton til en snak om motivation og om hendes syn på ændringen i de danske domstole de seneste 15 år.

Det er 16 år siden, at du blev færdig på universitet. Hvad har indtil videre været den største motivation i dit arbejdsliv?

”Jeg vil sige, at jeg er motiveret af lige dele vinderinstinkt, nysgerrighed og retfærdighedssans. Jeg bliver aldrig træt af at få en ny sag ind på mit bord, udforske den og finde den bedste strategi i samarbejde med klienten. Når strategien er på plads, er det nok vinderinstinktet og min retfærdighedssans, der tager over. Jeg føler mig meget motiveret af at eksekvere strategien og se om ikke jeg kan levere det resultat, klienten håber på.”

Dit speciale er proces og du har været konstitueret landsdommer i Østre Landsret. Har du oplevet en ændring i de danske retssale, siden du påbegyndte din gang her?

”Det vil jeg egentlig ikke sige. Jeg har altid følt mig godt behandlet, når jeg møder i retten. Jeg er imponeret over, hvor grundigt dommerne arbejder med stoffet. De 10 måneder jeg var i Østre Landsret har kun bestyrket min opfattelse af, at der leveres et virkeligt grundigt og dedikeret arbejde fra dommersædet.

Da jeg var yngre, blev jeg tit talt ned til af især at ældre, mandlige kolleger. Det er ikke småting, jeg har lagt øre til som fuldmægtig og ung advokat. Det oplever jeg af gode grunde ikke så ofte længere. Jeg er dog ikke sikker på, at det ikke længere forekommer.”

Kan du huske din første retssag?

”Ja, jeg kan næsten huske alle mine sager. I min første sag repræsenterede jeg en bygningskonstruktør, som var sagsøgt for at have dimensioneret nogle bærende bjælker fagligt forkert. Jeg fik ham frifundet, fordi det ikke lå inden for hans opdrag. Jeg havde været fuldmægtig i et par måneder, og sagen blev foretaget ved et lille bitingsted i et lokale på ca. 15 m2, hvor vi alle sammen sad ved et mødebord.”

Har du begået en fejl, du aldrig glemmer?

”Ja, det har jeg. Jeg ærgrer mig og prøver at lære af det.”

Det har netop været kvindernes kampdag, og der er stort fokus på blandt andet kvinders adgang til bestyrelser. Du sidder i bestyrelsen i Dansk Forening for Voldgift og er formand i bestyrelsen for Goodtalks, der netop er sat i verden for at få flere kvinder på topposter og ind i bestyrelser. Hvorfor er der ikke større diversitet, når det kommer til køn i de danske bestyrelser?

”Jeg tror den afgørende faktor er, at aktionærerne træffer et valg om virkelig at ville ændre det. Der mangler ikke kvalificerede kandidater, men der mangler en vilje til at få dem frem i lyset og vælge dem. Der skal være et felt af kandidater at vælge imellem, hvor der også er kvinder iblandt. Dertil kommer også, at aktionærerne, og de mænd, der sidder i bestyrelserne allerede skal vænne sig til, at kvindelige kandidater måske tilgår tingene på andre måder, har fået sine erfaringer på en lidt anden måde, eller har en lidt anden uddannelse. Det er jo netop forskelligheden, der kan være med til at bringe nye perspektiver til bordet.”

Hvad er dine råd til de kvinder, der ønsker at indgå i bestyrelser i erhvervslivet?

”Sig det højt! De ting, jeg selv opnår i min karriere, kommer oftest, når jeg tør sige højt i mit netværk, at jeg gerne vil noget bestemt. Det kan føles sårbart, men det committer en selv og aktiverer ens netværk – og jeg lover, at det virker!”

Du er i dag partner hos KLAR Advokater. Har der været begivenheder i din karriere, der har været medvirkende til, hvor du befinder dig i dag?

”Det er helt afgørende for, hvor jeg er i dag, at jeg i sin tid blev fuldmægtig i Hjejle Gersted Mogensen hos Søren Lundsgaard, som jeg arbejdede sammen med i mange år, og som åbnende mine øjne for, hvor spændende det er at have proces som speciale.

Da jeg besluttede mig for at skabe min egen forretning var det naturligt for mig at vælge KLAR, fordi jeg kendte stifterne og har et værdifællesskab med de øvrige partnere. Jeg sætter pris på at have høj grad af frihed til at skabe og udvikle den del af virksomheden, jeg er ansvarlig for.”

Hvad er dit bedste råd til de unge jurister, der skal til at indtræde i advokatbranchen i dag?

”Husk dit kompas! Jeg er imponeret over, hvor mange af vores yngre kolleger, der er i god kontakt med, hvad deres værdier er, og hvad de ønsker sig af livet. Hold fast i det. Man bliver så meget bedre til sit job – og så meget lykkeligere i livet – af at leve og arbejde i overensstemmelse med sine fundamentale værdier. Det betyder ikke, at man skal evaluere alt på daglig eller ugentlig basis, men man skal turde stoppe op og svare på spørgsmålet om, hvorvidt ens arbejdsliv rummer og fylder det, man ønsker. Hvis det ikke er tilfældet, så lav det om!”

Disse kunne også have din interesse?